Nota enviada per: Jordi Guasch

(Versión en castellano facilitada por el autor)

Amb aquest article seguim publicant articles que el mestre Jordi Guasch, autor polifacètic i un erudit en música country, música old-time i americana, ha tingut l'amabilitat de fer-nos arribar a Countrycat. Ell és una de les persones que més sap d'aquests estils musicals, i a més a més és català!

Si fa dies us parlàvem del seu viatge a Craponne l'any 2008, en aquesta ocasió el festival és el maateix, però l'acció es situa l'any 2011. I ens torna a deixar veure l'estil que té en Jordi Guasch per narrar els seus viatges per tot el món. No en va, és autor d'un parell de llibres de viatges: "Corrido del Güero Errante" (dels seus viatges a Mèxic, Xile, Perú, Illa de Pascua i Texas) i "Camino de Varanasi" (del seu viatge al nord de la Índia).

Teniu tota la informació d'en Jordi a aquest missatge que vam publicar a Countrycat fa uns mesos.


Crònica del viatge al Festival Country Rendez-Vous 2011 de Craponne Sur Arzon

El Festival "Country Rendez-Vous" de Craponne sud Arzon a la regió centreoriental de Haute-Loire, porta ja vint anys celebrant-se. El criteri musical de tal esdeveniment, que dura tres dies, comprèn un ventall variat de cantants i grups procedents tant dels EUA com d'Europa. Es porta a terme en una zona campestre situada als afores de Craponne, on els assistents poden instal·lar en tendes de campanya i rulots. Tanmateix, alguns aficionats com jo, vam optar per allotjar-nos en hotels, encara que per això cal reservar amb molta antelació si no volem allunyar-nos massa de l'àrea on se situa la carpa descoberta.

Gràcies a la generositat dels meus dos acompanyants, Glòria Roset i Josep Julià, vaig aconseguir assistir al festival després de tres anys absent doncs sufragar les meves despeses conscients que no tinc feina ni diners. Tots dos, igual que jo, són acèrrims seguidors de la música country i han viatjat junts diverses vegades a EE.UU, concretament per presenciar festivals i concerts d'Old-Time (la faceta més tradicional i arcaica del gènere) i Bluegrass a les muntanyes Apalatxes, bressol de l'evolució primigènia d'aquesta música.

El nostre hotelet, net, còmode i segur, estava a Le Puy-en-Velay, gaudint d'una bonica panoràmica d'aquesta localitat el major tresor és la seva curiosa catedral, edificada sobre un empinat muntanya i reconeguda per la Unesco com a patrimoni mundial. De fet, tot l'entorn rural que fa costat a aquest lloc és d'una inqüestionable bellesa que tot viatger pot admirar en que abandona l'autopista i posa rumb cap a Craponne. Sobra afegir que, per als paladars més sibarites, el context disposa d'un suculent i irresistible proposta gastronòmica ...


Com cada any, un cop s'accedeix al recinte del festival, és habitual caure en la temptació de recórrer les seves variades paradetes, majoritàriament destinades a la parafernàlia "country", especialment Western: botes, barrets, jaquetes, cinturons, sivelles, objectes decoratius, etc ... Tampoc falten els diversos llocs de menjar, però aquest 2011 he sentit una tremenda decepció ... Tan sols hi havia una botiga on venien cd ¡i de segona mà! A més de no haver novetats discogràfiques. ¿El motiu? Potser es degui a l'augment de les descàrregues de música per internet i el conseqüent descens de les vendes de CD.

Ja que la meva amiga Glòria treballava el divendres 29, ens vam perdre les actuacions d'aquesta jornada: la banda francesa Tennessee Stud i els nord-americans The Sweetback Sisters, Whitey Morgan & The 78 s, Josh Abbott Band i Aaron Watson, una de les estrelles de l'ona honky-tonkera contemporània.


Ella, tractant d'evitar la nostra absència el primer dia del festival, va suggerir que ens adelantásemos divendres i ja es desplaçaria un dia després amb el seu propi vehicle però no ho vam acceptar perquè l'important era viatjar els tres al mateix cotxe. Rondant entre les paradetes m'anava retrobant amb coneguts aficionats al country que solien complir fidelment a la seva cita anual del Rendez-Vous i segons l'opinió d'alguns, el millor d'aquesta jornada inaugural van ser els Whitey Morgan & The 78 s. Tinc el seu meritori treball "Honky Tonks and Cheap Motels" i m'agrada bastant. Però no puc jutjar el seu recital perquè no el vaig veure, així que anem a centrar-nos en les actuacions de dissabte ...

Dissabte 29Tant bon punt vam penetrar per la porta d'accés a l'extensa carpa, l'encarregat de recollir la meva entrada em va dir que m'assemblava a Dwight Yoakam. No en va, sempre que m'introdueixo en el microcosmos "country" vaig abillat amb el tipus d'indumentària que tal artista lluïa a l'inici de la seva fulgurant carrera, destacant les toreres "Nudie" o "Manuel", aquestes jaquetes curtes que abans feien servir certes estrelles del gènere. Mentre m'ocupava de la meva rutinària inspecció de les variades paradetes, va aparèixer a l'escenari el conjunt gal Truck Stop Rules amb un repertori de Country-Rock cantat en anglès que no va suscitar gaire meu interès. Poc després, vaig topar amb Rhonda Vincent, potser l'actual "Reina del Bluegrass", entretinguda mirant roba en una parada. Després saludar, directament i receptiva, em va llançar una contundent pregunta: ... Considero que el lector mereix conèixer l'origen d'aquest petit "misteri" i proposo a fer una pausa en aquesta crònica per retrocedir fins al dilluns 25 de juliol...La Glòria va rebre l'avís d'uns amics comuns, músics catalans de Bluegrass, per participar com a mera espectadora (ella no canta ni toca cap instrument) en una jam-session privada amb Rhonda Vincent que es realitzaria en el centre cultural del barri barceloní de Sarrià denominat "Orlandai". Increïble! ¡Rhonda Vincent a Barcelona! Com? ¿Per què? Ens qüestionàvem jo, la meva amiga i Josep Julià, igualment convidat a semblant esdeveniment. Resulta que una noia, vinculada a un col·lectiu de músics catalans especialitzats en Bluegrass, va conèixer a l'artista als EUA i li va proposar que si visitava Europa, es passés per Barcelona.

Efectivament, Rhonda Vincent caminava de gira pel nostre continent i va aprofitar l'ocasió. Com era d'esperar, hi hauria una informal jam-session per a delit dels músics locals relacionats amb la simpàtica organitzadora de la trobada. A causa de la naturalesa de l'esdeveniment, se'ns va demanar que no escampéssim la notícia ja que tot havia d'efectuar dins d'un àmbit reduït i familiar. Finalitzat el sopar en aquell acollidor local, ens ajuntem unes vint persones, majoritàriament formades pel seguici de Rhonda Vincent (familiars, incloent a un músic de dobro, i un parell de fans que l'acompanyen en la seva gira) i músics locals tocant diferents instruments: banjo, mandolina i guitarra entre els quals sobresortia la veu de Barnagrass ja fos en solitari o secundant la meravellosa actuació de la nord-americana.

Sens dubte, el pes de l'improvisat recital va tenir per protagonistes a l'encantadora Rhonda (ja em permeto tutejar-la ...) amb la seva mandolina i prodigiosa veu i Hunter Berry, talentós fiddler dotant també d'un excepcional do per la música. Els assistents a la vetllada érem plenament conscients d'aquell privilegi i fins i tot alguns improvisats vianants s'aturaven al pati del Centre per assaborir (i fotografiar) el que allí esdevenia. El repertori bluegrassero incloïa clàssics com "I'll Go Steppin' To" o "Jesse James" i en un moment donat vaig demanar a Rhonda que cantés el Gospel muntanyenc "Where No Cabins Fall", una de les meves peces favorites, pertanyent a l'àlbum " Back Home Again" de 2000.

A continuació, vaig tenir l'impuls de realitzar una ràpida caricatura del violinista sobre les estovalles de paper al costat del desig que interpretés "Orange Blossom Special", tot un repte estilístic per a qualsevol fiddler de country. Glòria em va suggerir que anotés meva sol·licitud en el mateix full i se la lliurés sempre que no entorpís la seva magnífica intervenció. Josep es va encarregar de donar-li el retrat i de seguida va reaccionar Hunter amb un enorme somriure de satisfacció que va contagiar als altres presents quan ho va mostrar. No va trigar ni cinc segons en acostar-se a mi i felicitar efusivament abandonant momentàniament el seu recital.

Li vaig esmentar a Rhonda que feia alguns anys va respondre a una carta que li vaig enviar enviant-una missiva amb informació sobre ella i una fotografia dedicada. Es recordava d'això. Més tard, Hunter em preguntaria quan va començar a aflorar el meu talent mentre jo pensava: <¡ara mateix ho canviava per el teu!> ... Durant aquesta sobtada interrupció, li vaig obsequiar amb un exemplar del meu llibre "Country Music Stars" (127 caricatures a color d'artistes country), recentment publicat (i en venda per Amazon.com). Era previsible que acabés en mans de la "Reina" del Bluegrass i aquesta, visiblement impressionada, va abandonar la mandolina, es va aixecar, em va felicitar per la feina i va començar a conversar amb Josep (dissenyador i inspirador del llibre i propietari dels drets), el responsable del projecte, per intentar conèixer el procés de la seva comercialització.

Estava molt interessada a aconseguir tots els exemplars possibles per vendre'ls al seu país ... Malgrat que les dificultats de l'idioma deixar alguns dubtes en l'aire, el meu amic va tenir ben clar que havíem de portar a Craponne una considerable quantitat de llibres encara que el nostre propòsit és que alguna editorial (previsiblement americana) compri els drets i s'encarregui exclusivament de la seva reproducció, publicitat i distribució. Així va quedar l'assumpte i per descomptat, Hunter, tan simpàtic i amable com Rhonda, ens va regalar una excel·lent interpretació del clàssic "Orange Blossom Special". Ara, tornem al festival ...

Poc abans de la següent actuació, els meus dos amics i jo carregàvem caixes de llibres des del cotxe fins on es trobava la ja veterana del panorama bluegrassero. Es va dur uns seixanta exemplars, gairebé tots els que vam portar, i més tard va lliurar a Josep un sobre amb els diners corresponents al lliurament. D'haver disposat de més caixes, se les hauria portat. Un cop es van haver retirat els Truck Stop Rules, va ocupar l'escenari Bobby Flores, notable cantant i multiinstrumentista doncs toca diferents classes de guitarra (steel, acústica, clàssica i elèctrica), fiddle / violí, mandolina, Baix Sisè (el seu evident influència xicana) i baix de guitarra. Per si fos poc, fa els arranjaments musicals i s'encarrega dels teclats durant la pre-producció. Ser polifacètic és una de les característiques de Bessons, el seu signe solar ... Ha col·laborat amb estrelles del Country com Johnny Bush i Ray Price, d'aquí el seu marcada tendència als "shuffles", aquest típic ritme mitjà-temps de l'estil Honky-Tonk, igualment latent dins del Western-Swing.

No sense raó, el periodista i crític musical Duncan Warwick compara la seva veu amb la de Tommy Duncan, vocalista de Bob Wills. L'estil de Flors s'assenta en el Honky-Tonk texà clàssic que dominava l'escena country entre finals dels 1950' i principis dels 60'. Com vaig apuntar anteriorment, l'empremta de Ray Price sembla evident, ja que va formar part dels seus Cherokee Cowboys entre 1997 i 2001 com a primer fiddler / violinista. La banda consistia en tres Fiddlers (inclòs ell mateix), pedal-steel, bateria i contrabaix. Tots vestits de negre. Flors anava enfundat en una camisa vaquera de color blau grisenc brodada amb dibuixos negres. El seu aspecte recordava l'arquetip de carismàtic galant mexicà, amb bigoti, perilla. Amb uns quilets menys, podria emular "La Guineu" o qualsevol Don Joan dels Estats fronterers amb Mèxic ... i així coincidir amb un arquetip propi del seu signe zodiacal.


La banda, The Yellow Rose Band, va arrencar l'actuació oferint una frenètica versió Western-Swing de "Devil s Dream", antiga melodia del folklore britànic molt corrent en l'Old-Time des dels inicis del Country. Els primers enregistraments d'aquesta peça instrumental ballable, que van començar el 1906, van anar a càrrec de grups aliens al gènere que incloïen orquestra i piano. No va ser fins a 1928, amb la versió per Square Dance dels Kessinger Brothers que va començar a destacar entre les composicions registrades per intèrprets country, tot i que ja existeixen referències dels "Devil s Dream" que es remunten a 1851 i per descomptat, figurava amb anterioritat en el repertori de molts Fiddlers. La fama de "diabòlics" dels violinistes, difosa per les ments tancades i supersticioses d'aquells temps, tant als EUA com a Europa (el cas del genovès Niccolo Paganini és una fervent prova d'això) està molt ben representada per "Devil s Dream". En certa manera, va resultar molt "adequada" per aquell entorn si l'associem a la llegenda d'aquesta comarca sobre una terrible criatura "demoníaca", una bèstia assassina .... però em referiré a això quan conclogui el reportatge del festival.

Després d'aquesta "diabòlica" introducció, va arribar el torn d'un "shuffle" al més pur estil texà. Després, "Miles and Miles of Texas", augmentant el ritme i com a homenatge a Asleep At The Wheel, la formació Western-Swing més celebèrrima després de Bob Wills & his Texas Playboys. Seguidament, dues peces mid-tempo honkytonkeres l'últim cd de Bobby Flores. La segona, composta per ell i titulada "Cajun Baby" responia a la fórmula de vals Cajun.


L'artista cantava i tocava el seu fiddle juntament amb els altres dos violinistes ... En perfecta sintonització, els tres en línia! A Flores només li faltava practicar unes claus de tae kwon do, ja que és instructor d'aquest art marcial i fins i tot té la seva pròpia acadèmia. En ocasions s'ha trencat el dit d'un peu, dislocat les espatlles i trencat dits de les mans i costelles se obligat a cancel·lar alguns concerts ... Perillosa afició per a algú que va començar tocant el fiddle country i als 18 anys va estudiar violí clàssic .... De fet , com ell mateix afirma, li encanta barrejar les dues maneres de tocar l'instrument en la línia del seu admirat Tommy Jackson ... Ah, la dualitat dels Bessons! ... Però, sorprenentment, l'instrument preferit de Flors és la steel, un altre tret de la desconcertant personalitat geminiana. També li agrada el Jazz i la música clàssica. Les cançons sisena i setena, ambdues popularitzades per Bob Wills, van ser "Faded Love" i "Time Changes Everything", inqüestionables clàssics del Western-Swing i interpretats meravellosament. Sentir en directe el so de tres Fiddlers absolutament compenetrats és com aconseguir el Nirvana per tot devot de la música country. Va seguir un medley de dos temes: "Court In The Window" (o "Courtin '" segons vaig deduir) i "One More Time", que obre el seu cd "Just For The Record" de 2003. Ha agraït la merescudíssima ovació del públic amb unes paraules en francès:

Prosseguia seva demostració de genialitat i amor cap a la música country texana. La peça número nou deixar protagonisme a la veu de l'altre fiddler del grup en tant Bobby i la violinista, RJ Smith el secundaven. Es tractava d'una cançó Cajun que semblava titular-se "Jean Pierre Beaudeaux" en la lletra no faltaven tòpics del gènere: pirogue (piragua), Gumbo (una espècie de sopa especiada), baiou (els típics pantans de Louisiana), Louisiana, etc ... Que bé sona el Cajun-Country amb una pedal-steel i uns violins refinats acords amb la tradició texana del Western-Swing ... A continuació, Bobby Flores va agafar la guitarra i va cantar "White Lightnin'", l'èxit de George Jones de la qual Joe Diffie va fer una versió per al mediocre film de 1993 "The Beverly Hillbillies" (basat en una sèrie televisiva) i que algun lector recordarà perquè es va estrenar a Espanya amb l'estúpid nom de "Rústics en Dinerolandia". Tanmateix, és un tema bastant versionat encara que rares vegades destil·la tanta autenticitat com en boca de "The Possum". Però Flors sembla que tot ho fa bé i aquesta vegada no va haver excepció amb aquest clàssic del Honky-Tonk. Després li va tocar el torn a "Look What Dogs Would Do?", Popularitzada per Lefty Frizzell, un altre clàssic de l'estil, anterior a Jones. La número 12, "Beaumont Rag" va servir perquè RJ Smith s'exhibís en solitari recolzada per superbs sols del pedal-steel i la guitarra elèctrica de Bob.

El "rag", present com a part del Western-Swing però anteriorment habitual entre les string bands de l'Old-Time, és un dels ritmes que més m'apassionen i l'enèrgica interpretació d'aquesta violinista em va posar els pèls de gallina ... El nombre tretze no pot ser maleït quan Flors reprèn la seva pràctica del fiddle i canta un altre Shuffle col·locant novament en línia amb els altres "mosqueters" esgrimint l'arc en un duel memorable. La peça deia: ... Efectivament, els nostres cors estaven enamorats de la Yellow Rose Band i no volien anar-se'n.

La següent cançó, "Take Me Back To Tulsa", una altra icona del Western-Swing, que va dedicar a "la seva gent d'Oklahoma" malgrat que ell va néixer a San Antonio (Texas), va fer vibrar a la concurrència i alguns espectadors no van poder reprimir de moure els peus com si estiguessin en un Dance Hall de Texas o Oklahoma durant les dècades dels 1930' o 40'. Després, un altre Shuffle per alentir l'accelerada proposta anterior. Més encara amb la següent, la cèlebre balada honkytonkera "Lonely Street" després de citar com a referències a Ray Price i Johnny Bush. Després, "Corina, Corina", un Clàssic del Rhitmin' & Blues que igualment han versionat llegendes del Rock'n'Roll i del Western-Swing com els Texas Playboys o Asleep At The Wheel. En l'àlbum "Tribute to the music of Bob Wills", aquests últims s'acompanyen del duo Brooks & Dunn. Originalment era un Blues que va gravar Blind Lemon Jefferson a 1929, d'aquests que s'han enamorat tant a blancs com a negres.

En acabar aquesta cançó, el presentador del festival, tocat per un barret de cowboy com a gran part dels assistents (entre els quals m'incloc), va reaparèixer sobre l'escenari perquè el públic aclamés a la banda. Donades les circumstàncies, no calia, perquè la concurrència aplaudia ferventment esperant que allò no suposés un comiat. Vam tornar doncs a exhalar l'aroma de la "Rosa Groga" gràcies a un Shuffle o més aviat un simple mid-tempo honky-tonk, que va empalmar amb la clàssica "heartaches by the Number" ja que ambdues obeïen al mateix compàs. Retirant ia la banda, va sortir una altra vegada el presentador perquè els assistents reclamen a crits "One more!" I, és clar, era inevitable la número dinou. Però abans, Flores va introduir al seu grup: el texà Randy a la steel, Kevin Carter (fiddle), RJ, Justin (d'Austin) i Dennis, el bateria. Bobby Flores & The Yellow Rose Band rematar la seva esplèndida actuació amb el clàssic Cajun "Big Mamou", injectant el ritme accelerat que caracteritza aquesta peça. La comunió entre els tres Fiddler i la steel rubricar amb el qualificatiu d'excel·lent aquell espectacle. Flores ha comentat en una entrevista per a la revista "CM People", que amb només dotze anys havia estat teloner de Tanya Tucker. Més endavant li tocarà el torn a aquesta veterana llegenda del Country, però ja avanço que no va superar a l'exhibició de Bobby Flors ...

Els nord-americans Flynnville Train ens van fer baixar del núvol perquè, tot i la pinta de rednecks, el seu Country-Rock no era apte per a oïdes acostumades al classicisme o tradicionalisme de la música country. Vaig acabar per distanciar de l'àrea limítrof a l'escenari i escoltar de lluny fins que vaig distraient ensumant per les paradetes. Van tocar "Green River" dels Creedence Clearwater Revival amb força i solidesa, com la resta del seu elèctric repertori. Aquest quartet de rossos melenuts amb un look en l'ona dels Kentucky Headhunters, estava liderat pel seu vocalista, Brian Flynn: un "redneck" rocker de llargs cabells daurats, amb barba, ulleres de sol, camisa negra, texans i barret vaquer de palla. Res de fiddle o steel-guitar, senzillament dues guitarres elèctriques, un baix i una bateria. El cantant ludia de tant en tant a la seva presumpta afició al country, la qual no tinc per què posar en dubte malgrat el so que destil·lava la seva música, com quan va anunciar que "Redneck Side of Em" estava dedicada als fans del Bluegrass. No obstant això, el tema rugia com un estrident Country-Rock assentat en una tènue base Honky-Tonk.


En un altre intent d'exposar públicament les seves suposades tendències bluegrasseras, van disparar amb un contundent instrumental anomenat "Blackgrass", aproximant-se al terreny dels Hayseed Dixie, dels que segurament també han adoptat part de la seva imatge. En aquest veloç "breakdown" elèctric brillaria la destresa amb les guitarres. Tot i que el vocalista va referir que el tema tenia un ritme o aire de Bluegrass, els més puristes de l'estil van haver lamentar que el seu "herba blava" s'hagués enfosquit adoptant un to tan "negre", com les mines de carbó de Kentucky ... "Blackgrass" , el títol apropiat.

"Trucks Stops In The Sky", una altra cançó Country-rockera activada pel mateix alt voltatge, almenys em va resultar enganxosa. El somrient i actiu Brian Flynn, després d'anar metrallant a l'audiència amb més munició pròpia d'un concert de Rock i no de Country, es va prendre un respir comunicant que és amic de Marty Stuart. A continuació, va cantar una balada country amb la conseqüent instrumentació rockera, anomenada "33 steps". Encara que la meva inquisitiva ment vincular aquest nombre a algun missatge ocult (el 33, per exemple, és el màxim grau maçònic), pel que sembla la cançó narra les dificultats d'assolir l'èxit en la indústria musical i arribar al Opry, incloent una breu menció al emblemàtic "Tootsie's", al local de Nashville on han actuat moltes futures estrelles abans d'aconseguir els seus objectius. La següent cançó va oferir una desconcertant sorpresa, ja que el cantant es va ajustar al cos una "washboard" (taula de rentar) disposant-se a tocar-la en un instrumental rocker sense parar el seu constant moviment d'una cantonada a una altra de l'escenari. Situat a la vora del mateix, animava al públic picant de mans. La sorollosa peça acabar l'entonar un "càntic" que es limitava a un sonor "Uhhhh ...". En aquest mateix moment vaig imaginar que estava posseït per la "bèstia diabòlica" de la qual parlaré quan arribem a l'última jornada del viatge ... Fins a la conclusió del recital, només vaig reconèixer una balada dels Kentucky Headhunters i l'èxit que va fer famosa a aquesta formació: "Dumas Walker". En definitiva, un espectacle recomanable per als aficionats del Country-Rock més proper al Rock Meridional en la seva vessant contemporània; una cosa difícilment digerible per al meu gust personal ... i les orelles, que no rutllen del tot.
Vaig decidir fer unes voltes abans de col·locar-me a primera fila per assaborir l'actuació de Rhonda Vincent. Seria la tercera vegada que veuria un concert seu sense comptar la jam-session a Barcelona. Vaig descobrir que una de les nombroses parades estava regentada per la parella d'en Jordi i la Kathy, organitzadors i promotors catalans del Line Dance però també aficionats al Country. Anys enrere vaig col·laborar en una revista que feien aportant informació sobre la història del gènere i els seus diversos estils si bé aquesta faceta la desenvoluparia més profundament en la publicació "Jambalaya". Tant una com l'altra ja han desaparegut i pel que vaig deduir, ha minvat l'interès general pels assajos i les revistes sobre Country Music. Almenys dins l'entorn en el qual ens trobàvem, doncs només hi havia dues paradetes on es venguessin llibres o revistes. Un, el dels cds i un altre, més reduït i ocult, consistia en una tauleta on s'anunciava l'obra "L'Esprit des Danses Country & Western", sobre la història dels balls country des dels seus orígens més remots. Era allà, més sola que Robinson Crusoe, la seva autora: Anne Guegan.

La vaig descobrir gràcies a la Kathy i no vaig poder reprimir de comprar el llibre i regalar-li un exemplar de "Country Music Stars". Ens els vam dedicar mútuament i em vaig esforçar en el meu intent de conversar amb ella respecte a aquesta interessant matèria. El meu maldestre combinació de francès i anglès no es va traduir en grans resultats, però vaig exposar el meu criteri sobre la influència de les danses franceses al llarg dels temps de la Revolució i independència dels EUA i va estar d'acord, recalcant que el Square Dance prové principalment de la contradansa francesa. El vaig informar sobre el meu projecte, aturat des de fa temps encara que amb els primers capítols escrits: un llibre que documenta les arrels primigènies del Country. Emocionat per coincidir amb algú interessat per la història del gènere, em vaig deixar portar per la passió i fins i tot em vaig posar a ballar uns segons imitant als "joglars" vuitcentistes que deambulaven per les terres natives del gènere. Ja em devia haver pres per un boig quan arrodoneixi la meva excentricitat revelant-li el pressentiment que potser en alguna de les meves suposades dues vides passades encarni un d'aquests còmics-músics-ballarins itinerants ...

De fet, una part de la meva més recent manuscrit versa sobre aquesta conjectura. Em va faltar temps per comentar, entre moltes altres coses, les meves hipòtesis que fa als orígens asiàtics del banjo africà com apunto en un llibre on narro el meu viatge a l'Índia, però no vaig voler robar-li més minuts i ja anava sent hora col.locar en primera fila l'escenari. Tal és la meva passió pel gènere que afloren meus sentiments cometent actes tan vehements. Però això no és més que el resultat del poder de la música, sigui del gènere o estil que sigui, quan un la sent des del més profund de la seva ànima. I "ànima" és el que posseeix el so d'artistes com Rhonda Vincent ... Sigui com sigui, aquest contacte donaria els seus fruits, perquè transcorreguda una setmana i mitja, vaig rebre un email de la Kathy comunicant-me que Anne Guegan va parlar amb la seva editora i aquesta estava interessada a traduir el llibre al francès i editar-lo. Potser sigui el resultat de la meva karma ...

El quartet de Rhonda Vincent es va estrenar ple de vitalitat. Després d'un començament bluegrassero amb ella tocant la mandolina, va venir una balada "Pop" acústica. Es va dirigir al públic freqüentment començant per sintetitzar la seva biografia: . Va parlar sobre la dedicació a la música amb la seva família, viatjant. Va aprofitar també per promocionar el menjar casolà de la marca "Martha White". Després de comentar que toca diversos instruments, va deixar de banda la guitarra per agafar el fiddle i va interpretar "All American Bluegrass Girl", una peça animada, substituint-lo per la mandolina sense perdre el ritme. La cançó parla de la seva carrera i de la seva família, evocant clàssics del Bluegrass: Bill Monroe de Kentucky, Jimmy Martin de Tennessee, Lester Flatt ... . Seguidament va utilitzar la mandolina per a la ràpida "Kentucky Borderline", del cd "One Step Ahead" (2003) florint com de costum el formidable talent dels membres de la seva banda: bangista, contrabaix, guitarrista i fiddler (Hunter Berry, és clar). Rhonda anava abillada amb un vestit negre sexy, escotat, marcant les seves prominents pits. La resta del grup, amb camises vermelles i pantalons negres. Va arribar una de les meves cançons predilectes: "Is The Grass Any Bluer" introduint d'aquesta manera: <És un homenatge a Bill Monroe, el Pare del Bluegrass>. Després, va agafar la guitarra i vaig intuir que hauria uns instants de relaxació amb una balada. va anunciar. Es tractava de la pausada balada amb un innegable to "Folk" de l'àlbum "Good Thing Going" (2008). El guitarrista de la banda li donava suport en els cors i tocant la mandolina.


Finalitzat aquest emotiu lament folkie, Rhonda, fent gala del seu encant natural, va presentar als seus músics i immediatament Hunter ens va deixar bocabadats amb una veloç galopada de fiddle recolzada pels seus companys, on no faltava Rhonda a la mandolina. Fiddle, banjo, mandolina, contrabaix i guitarra units per la seva talentosa complicitat consagrada al més autèntic Bluegrass. La gent va esclatar d'emoció seguint el frenètic ritme amb les mans. Van ploure una infinitat d'espontanis aplaudiments. La Reina va cedir la seva mandolina a Hunter decidint que era el moment adequat per cantar un Gospel: "I Heard mi Saviour Calling Em" del disc "Destination Life" (2000). Dipositar tots els seus sentiments en aquesta peça religiosa, gesticulant apassionadament, sumida en un estat d'intens arravatament espiritual. Això no li va impedir abrigar amb una jaqueta a causa del fred que ja s'apoderava de la nit. L'himne va concloure entonant les últimes estrofes amb un elevat nivell de veu. Impecable, digne dels privilegiats nascuts amb el do del cant. Hunter pertorbar graciosament aquella atmosfera reflexiva parodiant aquell portent de veu amb un to més agut, un reflex més de l'harmonia entre els membres del grup.

Pel proper tema, Rhonda recuperava la mandolina i abans d'interpretar una altra melodia, va proclamar que ella i la seva banda promocionen els productes de "Martha White", mostrant una samarreta amb el logotip. Amb el seu habitual simpatia, va encoratjar el públic a cridar les paraules "Ahà" per a la següent cançó i va fer broma amb Hunter fins que li va donar per llançar samarretes "Martha White" sobre els assistents. Era el preludi de "The Martha White Song", del cd "One Step Ahead", una concisa i alegre cançoneta que conserva aquella frescor de l'època daurada del Grand Ole Opry. Un podia projectar en la seva ment l'escenografia d'un graner amb camperols dansant contents i un fons muntanyós ... Després tot va prendre un caire decididament melancòlic amb "I'm Not Over You", composta per Carl Jackson i Melba Montgomery, pertanyent a "Written In The Stars "(1993), un d'aquests primers treballs amb els quals començava a obrir-se camí a través del panorama" mainstream "del Country.

Seguidament va cedir el protagonisme a Mike, el contrabaixista, oriünd de Nashville i un dels músics que toquen al Opry. Mentre tocava el seu instrument, cantar el clàssic Gospel bluegrassero "My Long Journey Home", popularitzada per The Monroe Brothers i tot un incondicional de l'estil creat per Bill Monroe. Res millor que un tema tan ràpid per moure l'esquelet i suportar el gèlid clima. Posteriorment, Rhonda versionar "Crazy Love" del grup Country-Rock "Poco" i gravat per l'àlbum "Destination Life". Si ja els "Poco" van revestir al tema d'aires Bluegrass, la interpretació acústica de Rhonda Vincent li va atorgar el tant per cent de puresa de l'estil que necessitava perquè fins i tot el mateix Bill Monroe la catalogués de clàssic des de la dimensió on es trobés ... I d'haver-se reencarnat en el nostre pla terrenal, segur que ja ha de tenir el cd. Després de presentar a Aaron, el bangista, homònim de la seva terra natal, aquest va escalfar a l'audiència amb "Foggy Mountain Breakdown" de Flatt & Scruggs, secundat amb la mateixa velocitat pels altres components de la banda. Vaig recrear mentalment les persecucions del film "Bonnie & Clyde" a la banda sonora pertany aquest clàssic instrumental ... Cada instrument tenia el seu moment de brillantor per tal de tancar el cercle amb el sol de banjo. El públic, òbviament, lliurat.


S'apreciava, pels somriures dels músics, com gaudien del seu incommensurable art. Rhonda va subjectar el fiddle i va fer publicitat del seu dvd destacant que en la filmació, Hunter toca diversos instruments. Pocs minuts després, l'artista va anunciar que el seu pròxim tema, "In The Last Best Place", era de Skeeter Davis. Hunter va demostrar una vegada més la seva versàtil habilitat amb el fiddle engalanant aquesta assossegada balada amb uns magistrals tocs de notes suaus, com si les aquestes llisquessin ondulants sobre un mar de seda des del qual afloren els nostres sentiments més velats.

La poesia no va cessar aquí i Rhonda va dedicar unes paraules a una gran amiga: . Com no podia ser d'una altra manera, va interpretar la seva sublim versió de "Jolene", enregistrada al cd "Back Home Again" (2000). En estil Bluegrass i més dinàmica. Els imminents aplaudiments es van deure sentir fins a Suïssa ... Declarava Rhonda a l'audiència.

A això li va seguir la entendridora "Your Cheatin' Heart", el clàssic de Hank Williams registrat el 1952. Revelar certs musicòlegs que aquest mateix any, Johnny Bragg, que complia condemna a la presó de Nashville, va assegurar haver-li venut la idea de "Your Cheating Heart" al malmès cantant per cinc dòlars ... En qualsevol cas, encara que ell comprés les idees d'algunes composicions (que no solien passar d'un títol o d'un parell de versos), com apunta Eduardo Jordà en la seva biografia, no només estava en el seu dret sinó que totes les seves cançons porten el seu singular segell personal. En qualsevol cas, l'univers de la música country està ple de versions d'aquest tema i la de Rhonda Vincent mereix ser etiquetada com a "insuperable" dins del Bluegrass, una de les millors d'aquest estil muntanyenc. Hunter es va permetre la llicència de puntejar amb els dits les cordes de la seva fiddle durant tres segons. Rhonda pronunciar el seu adéu.

I sense a penes un sospir més, la banda es va desbocar amb un trepidant "Orange Blossom Special" la qual cosa em va fer retrocedir a la jam-session a Barcelona. El "tren" va partir, com no, amb el fiddle de Hunter, qui va exhibir les seves qualitats recorrent les vies mentre implicava part de l'estil de Mark O'Connor. La concurrència acompanyava el trot amb els palmells. Tal era la celeritat amb què es movia l'arc, que jo anava ballant i anotant les impressions sense mirar la llibreta, absort en aquell vendaval de notes. Tornava a imitar, encara que inconscientment, a aquells joglars vuitcentistes ... No va ser una versió excessivament llarga però va valer la sonora ovació rebuda. Segons més tard, els mags del Bluegrass s'havien retirat.

No calia ser Nostradamus per predir que la gent reclamaria un bis i sense parar d'aplaudir, a més de cridar un "ohohohoho". Va retornar la màgia. "God bless you" repetir la fada de la mandolina i molts van saltar com gnoms del bosc esperant a la següent melodia. Però abans, va tornar a promocionar-se i en aquesta ocasió notificant que estava a Facebook i convidant a tots perquè freqüentessin seu espai a internet. Una ràpida "Rocky Top" va posar fi al memorable concert de Rhonda Vincent donant les gràcies amb un sentit "God bless you! Good bye! "... Estava a punt de sortir a escena un huracà de ritme, expressions i moviments procedent de Louisiana ...

Lisa Haley & The Zydecats van aterrar no com el cometa que dóna nom a la peculiar vocalista i fiddler sinó com aquell tremend huracà de les terres pantanoses. I tan impredictible com la seva pròpia personalitat ... El grup havia estat nominat als premis Grammy pel seu últim àlbum, "King Cake", de Cajun i Zydeco (la faceta més afroamericana i eclèctica del Cajun). Tal com el seu cognom indica, Lisa Haley és descendent del mític Bill Haley, un dels pioners del Rock'n'Roll si bé també va exercir com a artista country. Sempre m'ha fascinat la música Cajun, sobretot en directe, i veure la gent ballant aquests valsos i two-steps amb gust francès. Vaig tenir la sort d'haver viscut quan el 1991 vaig recalar a Louisiana, després de visitar Nashville i poc abans d'endinsar en els honky-tonks texans. Esperava doncs reviure aquestes grates sensacions en l'escenari de Craponne.


Per la composició de la banda, la cosa no s'inclinava cap als paràmetres més tradicionalistes del gènere. El quintet estava format per una guitarra elèctrica, baix, bateria (una dona), un enorme acordió blanc i negre similar a un piano reduït que portava una noia morena amb cua, i la líder del grup, amb el seu curiós fiddle blau. Si en una dimensió paral·lela Rhonda Vincent podria adquirir el paper d'un fada de les muntanyes, a Lisa Haley li correspondria el d'una bruixa dels pantans ... Una mena de Marie Laveau (Shel Silverstein i Baxter Taylor li van dedicar una cançó, popularitzada per Bobby Bare), la "Reina del vudú" de Nova Orleans, en el seu vessant més festiva, si és que la tenia... El seu aspecte pintoresc vaticinava que ens ho anàvem a passar bé: pèl-roja amb una flor vermella als cabells; jaqueteta vermella brillant sobre un vestit florejat i les cames cobertes amb malles vermelles. Segles enrere, els vilatans d'aquesta regió francesa l'haguessin contractat per destruir "La Bèstia" diabòlica ... Tot i que potser haurien aconseguit que els pobles de la comarca s'oblidessin de donar caça al monstre i dediquessin el temps a dansar com posseïts. Potser fins l'estranya criatura deixés de cometre els seus crims atroços afectada per l'encís de la extravagant violinista. I a mi m'atrauen les persones originals, amb personalitat. Encara més en aquest cas, quan creia que el personatge anava a garantir-una gustosa dosi de Cajun ... No va ser del tot com esperava ...

Lisa Haley va saltar a l'escenari amb el típic crit Cajun: acoblat amb un tema Zydeco-rock massa progressiu per al meu gust. La peça estava subjecta als elements més simbòlics del microcosmos Cajun citant les paraules "màgiques" més usuals dins d'aquest tipus de pocions: Bayou, Louisiana, Mardi Gras (el carnaval), Lafayette o Baton Rouge, dues localitats de Louisiana, etc ... Haley no parava de somriure i gesticular de manera teatral mentre es desplaçava d'un racó a un altre amb una extraordinària vitalitat que no s'interrompria en tot el concert.

Va continuar amb una altra cançó Zydeco capaç de ressuscitar als morts sense necessitat de pocions ni conjurs de vodú. En aquesta ocasió s'assemblava a una mena d'elfo o travessa duendecilla botant, cantant i tocant la seva fiddle, blau com el chakra de la gola, el de les cordes vocals, l'expressió creativa i la comunicació. Per introduir el tema, va deixar anar una altra frase "made in Cajun": Que, indubtablement, van entendre tots els presents. Tampoc va faltar un altre "eyyyyyy ...". Per un instant vaig pensar: <És com una Nina Hagen "Cajun"> ... Donada la seva empatia amb el públic, els va convidar a cantar la lletra d'aquesta nova melodia Zydeco-rockera mentre ens sorprenia amb els seus sobtats canvis de veu, oscil·lant entre un to femení més o menys subtil i una inquietant veu cavernosa ... Quan adquiria aquest últim matís, semblava la nena de L'Exorcista! O una versió del Dr. Jekill i Mr. Hyde tenyida dels exòtics components de la Louisiana més enigmàtica. O potser se li despertava el cinquè chakra ... Però, i si s'estava transformant en "La Bèstia"? En un "loup-garou"? Donada la impressió que ens va causar amb la seva facilitat per modificar el registre de les seves cordes vocals obtenint un resultat tan "sinistre", en l'època de "La Bèstia", el públic hauria fugit espaordit per refugiar-se al bosc proper convençuts que aquesta dona era un "loup-garou", un home-Llop vingut d'aquelles terres pantanoses que Napoleó va vendre al govern nord-americà ...

Malgrat aquesta particularitat, que vaig considerar suggestiva, més la simpatia, professionalitat i enèrgica lliurament, Haley encara no complaïa meves expectatives interpretant Cajun o Zydeco de la "vella escola". Va introduir la propera cançó udolant: i fantasiar amb situar Capronne al bayou: ... El tema, "King Cake", sobre New Orleans, era definitivament Rock, rebaixant força els ingredients Cajun i Zydeco, particularment, amb els potents solos de guitarra. Entrellaçar la peça amb un ritme de bateria precedent a la presentació del grup per part de la desconcertant líder.

Després va prosseguir la marxa condimentant aquest "Gumbo" musical Zydeco, Rock i llavoretes Cajun amb uns grans de Pop. Sense treva per pair, va arribar un vals cantat que portava per títol "Little Dreamer". Novament sense pausa, va acabar de valsear recuperant la pressa rítmica de "Mardi Gras Party", el tema anterior. Després, va compartir rialles amb l'audiència i va preguntar si hi havia algú de Louisiana, si algun dels espectadors hi havia estat aconseguint que s'alcessin algunes mans com a signe d'afirmació. I posteriorment va consultar: . Es va posar melancòlica immediatament i va interpretar, "Louisiana" una balada a ritme de vals que, segons vaig deduir, feia referència a la catàstrofe. Va salpebrar la seva interpretació amb un fort sentiment que no podia ser fingit, sense obviar els seus canvis de veu, des del to cavernós a un més alt, demostrant no només la seva versatilitat sinó també que està dotada per al cant. Durant uns segons vaig advertir que estava plorant però sobtadament va variar de registrar i va deixar de banda la tristesa recobrant l'ànim (i les seves piruetes) amb un altre Zydeco rocker molt enganxós. L'acordionista es balancejava a l'estil de Queen Ida, "la Reina del Zydeco", amb un ampli somriure a la boca, subjectant sense problemes aquell piano per elfs i gnoms, un exercici gens fàcil donades les dimensions de l'instrument.

La banda va empalmar amb un altre Zydeco en què Hale modificar la lletra substituint una frase original per la següent: en tant seguia gesticulant com si competís amb Jim Carrey en el duel per al càsting d'un hilarant film rodat a Louisiana. Alguns espectadors, embruixats pel poder de la bruixa, notaven que les seves cames s'agitaven amb disbauxa però la majoria, com si portessin "gris gris" i estiguessin protegits de semblant influx, romanien immòbils. Cal matisar, que segurament a causa del fred ... No obstant això, la imparable Haley va aconseguir extreure del públic un fort "Oh, yeeehh ..." i va prosseguir "posseint" les ànimes de molts amb un d'aquests temes Zydecos que estan especiats amb certa substància "gypsye "... La influència musical dels països de l'Est d'Europa al folklore nord-americà. Es perceben igualment trets d'això en alguns moviments rítmics de la música country, més específicament en els estils Western-Swing i el Western dels Singin' Cowboys. Si deixem volar una mica la imaginació, podrem associar la imatge de Lisa Haley amb la tradició vampírica d'aquestes zones europees ... només que la seva mossegada contagia les ganes de ballar.

Bromes a part, a la carismàtica fiddler i vocalista no li creixien ullals, ni de vampir ni de "loup-garou" sinó unes grans ganes de complaure a la concurrència combatent les baixes temperatures amb aquesta peça d'aire "zíngar" que em recordava una mica al "Zydeco Gris Gris" de Beausoleil composta pel prolífic compositor Cajun Michael Doucet. Proclamaven els seus versos.

A continuació, Haley va presentar als músics, que es van marcar uns sols. Després es va ajupir al costat de l'acordionista per fer una reverència al baixista i donar el tret de sortida d'un Zydeco-Rock amanit amb tocs funky per el qual seguia expressant-se en "patois", la llengua dels cajuns, aquesta recepta autòctona del francès antic que es parlava a l'est de Canadà combinat amb l'anglès-americà. Jo hagués preferit que Lisa Haley & The Zydecats estiguessin a l'ona Country-Cajun d'artistes com Bruce Daigrepont, Sheryl Cormier & Cajun Sounds, Magnolia Sisters o fins i tot Beausoleil. No és que aquestes bandes es dediquessin exclusivament a la faceta Cajun del Country, però almenys hi ha nombroses mostres d'això en els seus respectius repertoris. Tampoc m'hagués desagradat veure a una formació en la línia Zydeco de Rockin'Sidney o Queen Anada, no aliens amanir la seva música amb alguns ingredients country, i fins i tot practicant l'estil del pioner Clifton Chenier. No obstant això, Haley & The Zydecats se circumscrivien a l'etiqueta de Zydeco-Rock sense cap indici de Country-Cajun. En conseqüència, la fórmula només encaixava amb calçador en aquest festival. Malgrat aquesta "decepció" des del meu punt de vista i m'atreveixo a dir, que dels seguidors de la música country, no cal menysprear el mèrit de la banda, òrfena sense el temperament especial del seu líder, que seguia animant la gent a acompanyar el ritme. Un objectiu amb una feble resposta ja que gairebé tots es limitaven a contemplar l'espectacle i aplaudir. "Paper in my Shoe", una clara referència a l'estil de Rockin' Sidney, va col·laborar en la causa quan Haley i l'acordionista van tornar a entaular un duel còmic ballant i gesticulant enèrgicament. D'on extreien tot aquest vigor? ¿D'alguna poció preparada màgicament en una recòndita cabana confrontant als pantans? ...

cridava Haley com a preludi d'un mid-tempo especiat amb Zydeco, Rock, Pop i Funky ... Encara que no estic familiaritzat amb el material del grup, aquesta cançó em sonava. Efectivament, era una versió de "You are My Sunshine", l'immortal èxit de Jimmie Davis, qui va ser governador de Louisiana. Em vaig posar una medalla invisible, emulant al meu amic el Màgic Andreu, encara que la seva màgia no fos coneguda a Louisiana, perquè era complicat reconèixer aquesta cançó. Estava massa camuflada a l'olla del Gumbo que cuinaven els Zydecats.

Els aficionats al Cajun i Zydeco més tradicionalistes havien de renegar d'aquells durs solos de guitarra, però suposen un dels distintius de la banda. Un grup de joves van quedar enamorats de l'encanteri de Lisa Haley i responien al seu continu crida perquè el públic taral·lagés les tornades. Sempre he opinat que el Cajun i sobretot el Zydeco, són músiques tan ballables, que d'estar presents en els locals i concerts del nostre país, podrien resultar un descobriment molt addictiu tant per a joves com per a adults. De fet, el primer festival country realitzat a Barcelona va tenir el privilegi de comptar amb Jimmy C. Newman, tota una llegenda del Cajun i del Country-Cajun. Desafortunadament, aquell esdeveniment va tenir un dramàtic desenllaç per culpa de quatre esvalotadors que es van infiltrar entre els entusiastes de l'art musical per generar violència i deslligar els seus instints més bàsics. El presentador del festival, Joan Tortosa (pioner del Country a la ràdio catalana i especialista en el gènere ja retirat, que atresora un envejable currículum en aquest camp) i els que assistim a aquell esdeveniment sense precedents, encara guardem a la memòria el que va passar. Però tornem al dissabte 30 de juliol del 2011 ...

Per fi un clàssic Cajun! Els Zydecats em van obsequiar amb "Hippy Tu Jo", popularitzada per Doug Kershaw fa ja bastants dècades encara és molt corrent en el catàleg dels artistes del bayou. Haley i l'acordionista continuaven amb la seva particular xou voltejant per després retrobar-se amb còmplices mirades a manera de dol si bé el compàs es va focalitzar en la bateria i el contrabaix. L'audiència va repetir el "ohohohoho" que proposava la bruixeta, elf o fada dels pantans. El conya continuar amb "tiriririri" i "yaiaiai" ... "Fórmules màgiques" pròpies dels encanteris vudú de Nova Orleans? ... Doncs van obtenir l'efecte desitjat, perquè una quadrilla de joves ballaven embogits i la resta mantenia el ritme encara dansant de manera menys cridanera. Va arribar el moment de retirar-se i Haley va proferir: i mostrant la seva gratitud, va interpretar una versió de "When The Saints Go Marching In", clàssic del Gospel i del Jazz que igualment ha estat versionat dins del gènere country (el primer enregistrament, a càrrec de Sam Jones en 1924). Un desenllaç adequat per aquesta banda Zydeco que no connectava amb els meus gustos ni s'ajustava al criteri musical que s'ha d'imposar dins d'un festival d'aquestes característiques. No estic desprestigiant a aquest grup, ni molts menys, admeto el seu talent i ofici. Simplement sostinc que els organitzadors haurien d'haver seleccionat un conjunt Cajun / Zydeco amb elements country, per mínims que siguin, sent flexibles ...Diumenge 31


Va clarejar assolellat, alguna cosa no sempre corrent en aquesta zona del país. El clima convidava a un passeig pels carrers de Craponne-sur-Arzon, destí gairebé obligat de tots els assistents al "Country Rendez-Vous". Durant els tres dies del festival, les dues places principals sempre estan atapeïdes d'aficionats al country, molts d'ells vestits amb robes Western com és usual en aquest tipus d'esdeveniments. Tampoc faltaven les motos més espectaculars.

Grups europeus especialitzats en diversos estils del gènere, toquen en reduïts escenaris per a delit dels que resten de peu, descansen en terrasses o es reuneixen per ballar (a la mateixa carpa del festival també hi ha un espai reservat als dansaires). En les hores prèvies a què comenci la primera actuació al recinte de l'esplanada campestre, mentre deambulàvem per Craponne, ens vam retrobar amb altres aficionats catalans que no vèiem des de la nostra última assistència al festival. Per allà desfilaven Mario "Travis" (cantant de la Redneck House Band i exdisc-jockey del desaparegut honky-tonk "Jambalaya" al port de Masnou), Miquel, Berna, August ... La majoria amb les seves parelles i fills. Aquest últim ens va descobrir un passatemps que desconeixíem: fer-se fotos a l'estació de tren abandonada. Fins allà ens dirigim i recreem escenes dels Westerns clàssics penjant-nos dels vagons o enmig de les vies. També ens vam posar a la pell dels "hobos" imitant les portades de discos de Boxcar Willie, Merle Haggard o altres artistes capaços de representessin la imatge romantizada d'aquells desarrelats trobadors que vagaven pels EUA a la recerca de treball, aventures o fugint d'alguna cosa.

En el meu cap ressonaven disperses estrofes de les velles cançons de Jimmie Rodgers, Goebel Reeves o Woody Guthrie. Tanmateix, aquell divertiment era més afí al món Western i per tant, semblava augurar l'estil musical del primer concert de la jornada ... I res més penetrar al recinte, un dels cobradors de tiquet em va dir que li encantava meu look. Per descomptat, el meu conjunt en l'ona "Nudie-Manuel" del Dwight Yoakam que va irrompre a Nashville amb el seu Bakersfield Sound rocker, era un vestit únic entre tots els altres. Tot, menys les botes, el cinturó i la samarreta sense mànigues, el vaig adquirir a Chihuahua, més barat que a l'altre costat del Rio Gran ...


The Ranch House Favorites provenien d'Holanda i estan considerats com el millor grup Western-Swing europeu segons la brevíssima referència del catàleg del festival. Vestien d'igual manera, respectant la moda Western de les bandes dels 1930', 40' i 50'. La instrumentació s'ajustava primordialment al model clàssic: fiddle, contrabaix, guitarra acústica i guitarra. Com a formació Western, tipus Riders In The Sky, per exemple, és acceptable. No obstant això, a jutjar per la primera impressió, per ser catalogat com a conjunt Western-Swing, caldria la intervenció d'un pedal-steel ia ser possible, més d'un fiddle. Tanmateix, cal considerar que és una banda europea i no podem exigir massa, si bé, tenint en compte aquests factors, van estar a un gran nivell i l'essència del seu estil era rotundament Western-Swing.


El primer tret va ser una animada polca Western-Swing, va seguir una altra mostra tradicional de l'estil texà i "Sugar Moon" de Bob Wills & His Texas Playboys. Van continuar amb "Hey, Mister Cotton Picker" popularitzada per Tennessee Ernie Ford el 1953, fins argumentar que havien tocat amb Hank Thompson a qui van homenatjar interpretant "The Wild Side Of Life". Llavors, va assaltar la meva memòria el record de quan aquesta llegenda del country va recalar a Barcelona i li vaig regalar una caricatura havia preparat per a l'ocasió. Poc després vaig rebre una carta seva donant-me les gràcies pel detall i dient que li agradava contemplar diàriament meu retrat doncs penjava de la paret del seu despatx ...

"Roly Poly", un altre èxit de Bob Wills des de la primera gravació en 1945 i composta per Fred Rose, va ser interpretada amb solvència. Després, 01:00 Blues texà dins de l'estil Western-Swing seguit d'un boogie-woogie amb certa base bluesera on el guitarrista es va posar a tocar l'harmònica. Després d'aquesta peça, va deixar l'harmònica i versionar "I'm Satisfied with You", creada per Fred Rose. La desena també era un altre clàssic de Bob Wills: la balada "Blues For Dixie". Després, més puresa Western-Swing prement el gallet amb una peça de Tex Williams i així aconseguir la dotzena amb "Sant Antoni Rose" en clau instrumental en la qual el fiddle raspar durant uns segons el seu instrument amb els dits. No podia faltar, com tampoc una de Asleep At The Wheel. En aquest cas, "Miles and Miles of Texas".

Van prosseguir amb una rendició al Honky-Tonk més autèntic: "Shine, Shave, Shower", registrada per Lefty Frizzell només entrar a la dècada dels 1950'. Van recórrer novament a una cançó de Tex Williams però el fiddle intercalar part de la melodia de "The Eyes of Texas", potser per si hi hagués algun texà entre el públic i es quadrés en un gest patriòtic ... Un cop finalitzada, el contrabaixista anunciar " The Girl From Memphis "al·ludint al fet que es tracta d'un" Gypsy Swing", el violí es toca l'estil gitano. Només podia imaginar a uns quants zíngars amb barrets texans ... Una cosa gens insòlit per a les oïdes de l'aficionat al Western-Swing. Aquest estil country barrejat amb Jazz, va néixer (durant els 1930') d'una àmplia amalgama de components musicals: Country (melodies tradicionals per fiddle i cowboy songs principalment), Blues, música folklòrica mexicana, Dixieland Jazz, Swing dels 30', Rags , etc ...


L'elegant quartet es va mantenir fidel a la tradició amb "Smoke! Smoke! (That Cigarette)", composta per Merle Travis i Tex Williams. Es sembla inevitable pensar en què una cançó amb semblant lletra, tot i haver estat registrada a la fi dels 1940', està de vigent actualitat. Esperem que la prohibició del tabac als EUA no arribi fins al punt d'eliminar les referències a aquest en les cançons ... I que consti que mai he estat fumador. És més, en determinats moments del festival, vaig anar-me'n a ocupar una altra posició perquè algun individu fumava al meu costat, amb el perill de cremar-a més de fer-me fora el fum a la cara. Respecte doncs la llibertat de fumar, però que els fumadors respectin la meva. I, per descomptat, si un tema és tan bo com el de Travis i Williams, no em queda més que celebrar ... però, és clar, no amb un cigarret. El recital va acabar amb tres peces més, igualment alegres. La penúltima, "Caledònia", el cèlebre Rhitmin '& Blues de Louis Jordan. El darrer tret estava dedicat a Hank Thompson: "Six Pack To Go", amb aquesta barreja de Western-Swing i Honky-Tonk que el texà de Waco dominava a la perfecció.

La formació instrumental de la Kathy Kallick Band certificava una estructura establerta al Bluegrass clàssic: fiddle (una joveneta), mandolina, contrabaix, banjo, dobro i guitarra (la pròpia Kathy Kallick). No obstant això, el quintet aportava trets de Folk, Blues i Swing al seu estil. Van desenganxar amb un tema típic de l'ona bluegrassera contemporània, igual que el segon: "Call M'A Taxi", corresponent a l'àlbum que porta el mateix nom gravat per la veterana Kathy Kallick el 1996. La cantant es va presentar al públic amb aquestes paraules: . Va cantar una balada folkie on el bangista va fer ús d'un dobro.

Després, va introduir a la banda: Tom (mandolina), Annie (fiddle), "Lonesome Donen" (contrabaix) i Greg (banjo i dobro) per connectar amb un clàssic instrumental del Western-Swing, "Panhandle Rag" insuflant un to jazzístic. Tots, excel·lents músics. En la següent peça, "Lonesome Without You", Tom es va apoderar del fiddle mentre la vocalista-guitarrista va citar a Bobby Flores i els seus tres Fiddlers. Tom va tornar al seu mandolina i Kathy, vestida amb jaqueta texana blau fosc grisenc sobre brusa verd i faldilla del mateix color amb estampats, prologar el tema posterior: . Un mid-tempo titulat "My House". En acabar introduir l'explícita "Kentucky Mandolin" d'aquesta forma: < Bill Monroe, l'home que va inventar el Bluegrass, procedia de família escocesa-irlandesa ... El seu estil barrejava Gospel, Blues americà, una miqueta de Jazz ...>. Com documenta el musicòleg Robert Cantwell, Buck Monroe, el pare de Bill, era propietari d'una granja de 600 acres (655 segons altres estudiosos com Neil V. Rosenberg i Charles K. Wolfe) als afores de Rosine (Kentucky) i descendia de aquells Scots-Irish que es van establir en àrees de les muntanyes Apalatxes des de principis del segle XVIII. Aquestes gents van constituir l'embrió de l'arquetip anglosaxó americà rude, religiós, tradicionalista, intrèpid, independent i altres adjectius més que tindria els seus estereotips més destacats en el "muntanyenc" i més tard el "cowboy". Els colons escocesos-irlandesos es van erigir com els primigenis artesans a engendrar el que avui coneixem com Country Music. Bill Monroe (1911-1996) va ser homenatjat pel mestratge de Tom amb la mandolina, l'instrument que tan bé tocava el Pare del Bluegrass, recolzat pels seus companys. Vaig tenir l'honor de veure en directe a Bill Monroe fa molts anys al Festival de Wembley, el més emblemàtic que s'ha fet a Europa ...


Kathy Kallick va passar a anunciar una altra animada peça Bluegrass, pertanyent al seu nou cd i composta per ella mateixa: "Where Is My Little Cabin Home?" Comentant que són nombroses les cançons que versen sobre petites cabanes, les llars d'aquelles gents de les muntanyes. El primer tema country no instrumental que es va gravar parlava precisament d'això i de la tan recurrent enyorança per la llar.


Es tracta de "Little Old Log Cabin In The Lane", interpretada pel georgià Fiddlin' John Carson acompanyat únicament del seu fiddle. Registrada a 1923, un any després del primer enregistrament oficial d'un disc country. Va ser justament Carson un dels que van fer una versió country de l'anteriorment esmentada "When The Saints Go Marching In", l'any 1934.

Kathy va donar la benvinguda al seu pròxim tema dient que era un "fairytale", un conte de fades. Va al·ludir al fet que a França hi ha molts castells, associant-ho amb la seva història i es va disposar a cantar "You Took M'Away", un mid-tempo on es recuperava el so del dobro. Després, una alegre cançó per a nens sobre un vell tren, "The Old Black Choo Choo", del seu nou treball discogràfic.

Va tornar el banjo i la fiddler també va cantar. La peça ideal com a banda sonora mentre els meus amics i jo jugàvem a l'estació de tren de Craponne ... Després li va arribar el torn a l'inevitable Gospel bluegrassero (pertanyent a la seva nova compilació Gospel, segons va aclarir Kathy) i com comentaria el contrabaixista, molt adequat ja que estàvem en diumenge. Va començar A-Capella per anar agafant un frenètic ritme, com un tren en marxa... El públic no va poder evitar correspondre amb una explosió d'aplaudiments. El tren gairebé descarrila quan va augmentar la marxa al compàs de l'instrumental "Shuckin 'The Corn" protagonitzat pel dobro i dotat d'un feeling celta al fiddle.

A continuació, el contrabaixista va cantar una versió de "Evangelina" més dinàmica que la que vaig sentir per primera vegada, de Hoyt Axton, a qui alguns recordaran perquè va actuar en el film "Gremlins" (1984) ... Amb l'instrumental "The North Carolina Breakdown" es va intensificar la velocitat i després d'absentar-la banda de l'escenari, el públic reivindicava més. No es van fer de pregar. Kathy Kallick es va expressar agraïda: I va explicar que anava a interpretar una "story song" que cantava la seva mare per ballar amb l'estil texà. Ni més ni menys que la cèlebre "Cotton-Eyed Joe" la primigènia gravació country data de finals dels 1920' i va ser al sud-est. Faig aquest matís perquè generalment es vincula a aquesta alegre cançó amb Texas. De fet, no va ser fins que la registressin Adolph Hofner & His San Antonians a Dallas (1941) amb estil Western-Swing, quan "Cotton-Eyed Joe" passaria a considerar-se gairebé "patrimoni" de l'Estat de l'Estrella Solitària. Però és molt probable que la melodia procedeixi d'una dansa tradicional del Quebec segons certes referències. De fet, de la mateixa manera que el country originari, la bressol és el Est dels EUA, va començar a germinar a partir de la música folklòrica i religiosa provinent de les Illes Britàniques, les primeres cançons i melodies country de l'Oest no únicament podien ser versions més o menys reciclades dels seus motlles orientals sinó que també formaven bevent directament d'altres fonts, com el folklore europeu o canadenc.

"Cotton-Eyed Joe" es va iniciar amb un intervenció del fiddle a ritme lent, va avançar amb la veu de Kathy A-Capella, va continuar amb un to de mig temps i va anar escalant notes cada vegada més accelerades fins a guanyar en velocitat. Com si els músics es veiessin incapaços d'aturar tanta celeritat, el concert va tenir el seu remat final amb una versió de "Cindy" cantada pel mandolinista. Bob Wills & His Texas Playboys van fer la seva versió Western-Swing en 1936 amb el títol de "Get Along Home, Cindy" encara que en el 34 ja la van registrar en aquest estil Milton Brown & His Musical Brownies. Potser la Kathy Kallick Band es va inspirar en alguna d'elles, però probablement també de les seves múltiples versions Bluegrass o de clàssics del Country en general com Lulu Belle & Scotty o Delmore Brothers, per exemple. Sigui com sigui, el primer enregistrament country es remunta a 1924, òbviament dins del vast i fructífer període Old-Time. Va córrer a càrrec del duo Samantha Bumgarner & Eva Davis i portava per títol "Cindy In The Meadows". Per tant, van ser dones com Kathy Kallick les pioneres a traslladar aquesta divertida cançó al format discogràfic, en la naixent indústria del gènere molt abans que s'acordés batejar amb el nom de "country" després debatre entre d'altres apel · latius menys apropiats. I ara, en ple segle XXI, comprovem que aquelles cançons i melodies continuen interpretant-fins i tot a Europa. Retrocedint més enrere en el temps, podien tan sols pressentir els músics i cantants country de la primera generació, segles enrere, què les seves cançons i melodies acabarien sonant en un aparell de música? Que tots els implicats en el Country (artistes, compositors, periodistes, escriptors, productors, aficionats, etc, etc ...) seguim emocionant amb aquest gènere i conservant més o menys pur, no deixa de ser un homenatge a aquesta llarga tradició que es va iniciar en vetustes cabanes, granges, fires i cerimònies regionals, que viatja a lloms de mules, cavalls, en carros, carretes, etc ... Que encara existeixi l'essència d'aquesta música és un premi per a tots aquells pobres músics de carrer, per als que procuraven guanyar-se el pa en espectacles, pels moltíssims músics i cantants no professionals, per a les famílies que, per amor a l'art i tradició, van néixer pràcticament amb un instrument sota el braç ... Per als que tocaven a casa, en actes públics de tota índole o durant el camí. Un homenatge a tota aquesta gent del camp, acostumada normalment a la pobresa i les més dures condicions de vida, que van saber concebre i conservar un gènere tan bell i variat com el country ....

Alguns artistes actuals, com el texà Kyle Park, semblen allunyar-se una mica d'aquesta essència si jutgem objectivament el recital que ens va oferir. La música country no ha deixat d'evolucionar, però quan perd una porció massa gran de la seva naturalesa substancial, passa a mutar en alguna cosa que deixa d'agradar. La seva música va sonar com un híbrid de Country, Rock i Pop, difícilment digerible per a paladars exigents quant a conservar la porció suficient del primer gènere. Un quartet compost per Kyle (veu, guitarra), una altra guitarra, bateria i baix elèctric. En principi, la cosa prometia, ja que l'artista va començar la seva carrera com a teloner d'estrelles honkytonkeres de la talla d'Aaron Watson i Mark Chesnutt. Havent perdut l'actuació de Watson el divendres, anhelava experimentar un recital de genuí Honky-Tonk contemporani. En canvi, em vaig trobar amb un rocker amb ofici i entrega, però poc generós pel que fa al ingredient country.

L'estridència elèctrica de la seva proposta va ser distanciant de l'escenari fins a situar a la cua per lliurar el meu llibre a Kathy Kallick. I la seva rebuda va ser molt positiu, destil·lant una càndida somriure. La Glòria, més familiaritzada que jo amb les muses del Bluegrass actual, va poder conversar uns minuts amb ella i segons va arribar a entendre, Kallick va estar vivint dos mesos a Barcelona durant la dècada dels 1970'. Va parlar d'una cançó que havia escrit o tenia intenció de fer-ho, referent a la capital catalana, però no captem exactament el missatge. Quan estàs a la cua esperant fotografiar amb els artistes o perquè et signin el cd (o el que sigui) cal actuar amb urgència per tal de no retardar i entorpir el curs de la mateixa. Mentrestant, el que sentia de Kyle Park em deixava indiferent i fins i tot en determinats instants em provocava rebuig; excepte en molt comptades ocasiones, quan connectava amb les vibracions honkytonkeres, com en el seu homenatge a Johnny Cash amb "Folsom Prison Blues". Abans que desaparegués d'escena, em vaig posar a sortejar obstacles introduint entre el laberint de gent per col·locar-se en primera fila i esperar impacient la sortida de Tanya Tucker, la gran Estrella Clàssica del Festival ...


La texana, que va obtenir el seu primer èxit a l'edat de tretze anys, es va fer pregar. El sextet (pedal-steel, guitarres acústica i elèctrica, bateria, teclats, harmònica i baix elèctric), va entretenir al públic a causa de la demora de la seva cantant. El músic de la guitarra acústica cantar "Liza Jane", el tema compost per Reed Nielsen I Vince Gill que aquest va incloure en el seu àlbum "Pocket Full Of Gold" (1991) seguit d'una peça de Rock Meridional bastant més Blues que Country. I a la tercera va la vençuda, perquè quant la banda va recuperar un tema d'Elvis Presley, Tanya es va dignar per fi a fer la seva espectacular aparició davant l'ovació dels presents.

La seva actuació des d'aquest mateix moment, s'ajustava als trets astrològics del seu signe solar, Lliura: encant, sensualitat, desig d'acontentar, de seduir amb elegància; acurada estètica i la necessitat d'harmonia al seu voltant. La facilitat per atreure i seduir amb els seus encants d'aquestes venusianes, estava totalment personificat en ella. Des de la primera cançó, massa rockera, va oferir un variat catàleg de poses i moviments sexys. S'ajupia i arquejava les cames imitant a Elvis, mirant a banda i banda. Portava ulleres fosques (més aviat quadrades) amb vora platejat, pantalons blancs, brusa blava lligada amb un cinturó blanc; pendents i collaret platejats. Potser a causa de la indecisió pròpia dels del seu signe, solia treure's les ulleres i tornar-se-les a posar.

La segona peça, on no va escatimar les seductores posturetes, mostrant els seus ulls, era un mid-tempo Country-Pop rocker que encara no responia al criteri dels fans més acèrrims del Country Clàssic. De fet, vaig esperar en va tot el concert per si cantava una de les meves balades preferides, "It s A Cowboy Lovin' Night" o la seva sensacional versió de "Is Anybody Goin' To San Antone" del cd "My Turn" (2009). Per aquesta icona del Tex-Mex Country vaig sospesar la possibilitat que l'acordionista de Los Pacaminos, que acomiadarien la vetllada, es prestaria a emular l'absent Flaco Jiménez amb una breu intervenció. No obstant, la venusiana començar a recuperar la línia més campestre amb "If Your Heart Ain't Busy Tonight" (1992) bellugant, ballant i posant com per a una revista de moda. Mostrant la seva classe i empatia amb l'audiència. Després va fer la presentació de la balada Country-Pop "Love Em Like You Used To" (1987): . Després, un altre Clàssic de collita pròpia: "Hangin' In", de l'àlbum "Soon" (1993) utilitzant elegantment seu erotisme venusiano, arquejant les cames, inclinant i passejant-se amb altres de les postures sexys que tant van donar que parlar quan li va venir el primerenc èxit sent encara una adolescent.


La sisena, també de "Soon", va ser "Strong Enough to Bend", composta pel tàndem Beth Nielsen Chapman i Don Schlitz. Ja em donava per satisfet, i més encara quan la guitarra elèctrica va ser substituïda per una mandolina per "San Antonio Stroll", de mitjans dels 70'. Tanya anava transitant per la senda que més complau als seus seguidors i als del Country en general. Sense tan sols un segon de respir, es va posar un barret negre d'ala curta amb banda platejada per interpretar "Walking Shoes" de Paul Kennerley, de l'àlbum "Tennessee Woman" (1990), i després es va desfer d'ell en una altra prova més de seva venusiana coqueteria. Però va tornar a col·locar per a la novena cançó. va afirmar. Així que va emular l'ídol californià, fins i tot simulant posant-se a tocar una guitarra com si fos ell, amb "Ramblin' Fever", contingut en aquesta joia anomenada "My Turn", imprescindible per a tot amant del Country en majúscules.


Casualment, un tema molt apropiat per a la "Novena Casa" astrològica, ja que bàsicament retrata la vida itinerant, corresponent al viatger Sagitari. Haggard és Àries, però també Signe de Foc ... i "Foc" deu haver bastant en la carta astral de la glamurosa texana, perquè no minvaven les seves forces per fer més flexions, girs i excursions d'un extrem a un altre de l'escenari. Calia reduir la marxa ja que ni Messi està galopant amb la pilota durant tots els minuts d'un partit i després de pronunciar , preguntar a l'audiència si sabia anglès, explicar com li agradava ser-hi i donar les gràcies per la acollida, ens va obsequiar amb la balada "She thinks I Still Care", que George Jones va convertir en tot un clàssic en 1962. Com a bona Lliura, ja s'havia desprès hàbil i subtilment de les seves ulleres aflorant seu aspecte més voluble. La Venus texana vol sentir-se jove i bella a totes hores i en anunciar el seu següent tema, va fer broma amb que era dels 60' però no volia recordar-se de la data exacta ... entenent que això la faria més vella. Tanmateix, Tanya, nascuda el 1958, encara conservava l'atractiu, alguna cosa que anava forçosament més en consonància amb el seu talent, simpatia i caràcter que amb la seva figura, acurada, però òbviament no la mateixa que quan era aquella joveneta sexy capaç d'escandalitzar els camperols més conservadors o enamorar a tants homes. Tanmateix, encara estava de bon veure ...

Després d'una tornada, poc celebrada per mi, al Country-Pop, ens va sorprendre a tots (una mica comú en els Signes d'Aire ...) descobrint que l'adolescent dels cors (amb ulleres de sol) era Presley Tanita, la seva filla gran. Es va retirar deixant-nos amb la noia perquè tingués els seus instants de glòria. Aquesta va interpretar una peça Pop-Rock amb la mateixa desimboltura que la seva mare i algun lleuger moviment sexy encara que sense l'exagerada actitud insinuant de la seva progenitora. El tema, insuportable per les meves orelles, semblava denominar-se "Wake Up". Mentre Tanya havia recarregar les piles al seu camerino, la noia es va atrevir amb una balada country el títol potser fora "Stay and Teach Em To Forget".

Va estar aplicada en la seva interpretació, resolent la papereta amb bona nota i aventurant sense dificultat en els tons alts. La lànguida pedal-steel accentuava la personalitat country d'aquesta balada "marca de la casa". L'entusiasme prenia en un públic condescendent amb la deessa hel·lènica i va rebre el seu retorn amb aplaudiments. S'havia canviat de look i portava una samarreta blanca sobre del vestit. Jo no vaig voler ser sever amb aquesta incursió de la filla i pacientment vaig esperar a que li entressin ganes de dedicar-se a repassar altres temes clàssics de la seva fulgurant carrera. No obstant això, mare i filla es van posar a cantar "Tell Em About It", de l'àlbum "Can't Run From Yourself" (1992). Presley feia la tasca de Delbert McClinton en el disc, però lògicament en el seu vessant "Yin". Les dues, esgrimint els seus respectius micros, ballaven en pla sexy si bé Tanya estava més experimentada en els moviments de cames a l'estil Elvis. No oblidem que Balança, com la resta de Signes d'Aire, és un signe masculí ... ben compensat amb l'energia femenina, això sí, a l'estar regit per Venus.

Alguns déus de l'Olimp Country es van escandalitzar quan la diva feia els primers passos en la indústria de Nashville, però ara tot allò ha quedat enrere i ella continua explotant aquesta particularitat. Jo prefereixo semblant actitud a que l'artista romangui immòbil, però ja havia vist a Tanya Tucker en altres concerts anys enrere, i aquest era el que menys em convencia, potser a causa de la selecció dels temes. Després va fer sortir a escena la Layla LaCosta, la seva filla més petita, una nena de llarga cabellera rossa amb una trena en un costat per cantar, amb el suport dels altres músics i per descomptat de la seva dinàmica mare, "Take Me Home, Country Roads" popularitzada per John Denver a l'inici dels 1970'. La nena no es bellugava tant com la seva mare i germana, però es perfilava com una altra possible futura promesa de la saga "Tucker" ...

Tanya, novament tocada amb el seu distingit barret (és difícil imaginar una autèntica Lliura amb una gorra de Hillbilly, un brut de granger o qualsevol barret exempt de cert toc elegant llevat que la imatge d'un treball concret ho requereixi) va arrencar amb un altre dels seus èxits: "Down To My Last Teardrop". A continuació, una altra vegada sense barret, retrocedir en el temps rememorant la primera vegada que va provar fortuna a Nashville i el seu primer disc de 1972. Llavors ens va delectar amb "Your say Come Home a Drinkin'", l'èxit de Loretta Lynn de la segona meitat dels 1960'. Aquest gest de reivindicar la "Filla del miner" de Kentucky, em va reconciliar amb la seva trajectòria durant el concert.

Després, es va submergir en l'oceà més espiritual i religiós per ressuscitar "Amazing Grace". Probablement l'himne religiós nord-americà més famós de la història. John Newton va escriure la lletra l'any 1789, basant-se en la seva experiència amb el tràfic d'esclaus portats d'Àfrica en aquells asfixiants vaixells. En 1844, William Walker aportaria la música. Tot una icona del Gospel i la música religiosa en general que ha generat incomptables versions dins del gènere country. No cal ser cristià ni professar qualsevol altra religió per abraçar el sentiment que proclama o deixar-se embadalir per les positives vibracions que emanen de la melodia. La peça va començar amb un sol de teclat com a únic suport instrumental a la veu de Tanya. Seguidament la va encadenar a "Delta Dawn" (1972), un dels seus més famosos èxits, indispensable perquè salpés cap a la fama. Es van afegir els cors i altres instruments. La venusiana es va acomiadar molt agraïda, amb la seva filla gran, amb efusives salutacions. L'escenari va romandre buit escassos minuts, la gent volia més i en la tanda dels bisos, "Texas (When I Die)", recobrant l'energia amb la seva sensual agitació i la permanent somriure. El públic no es conformava amb un sol bis, però Tanya ja estava preparant-se per la sessió de fotos i firmes amb els seus fans ...Segons la meva opinió i la dels meus acompanyants, el concert de Tanya Tucker, encara sense treure mèrit a la seva professionalitat, no va complir les nostres expectatives. No obstant això, dels britànics Pacaminos no teníem cap referència, llevat que el fullet els encasellar com una banda Tex-Mex disposada a clausurar el festival amb la ferma proposta de fer ballar l'audiència. Tanmateix hi va haver una sorpresa d'última hora, no anunciada, i abans que ells va aparèixer una tal Margaux. Es tractava d'una cantant Folk francesa que, en el seu idioma natal, va oferir un breu recital acompanyada només de la seva guitarra. Una mica certament fora de context i molt més apropiat per a un Pub o qualsevol altre tipus de local nocturn. Però jo ja estava situat a la cua per regalar-li un exemplar de "Country Music Stars" a Tanya. Va quedar gratament impressionada del llibre, mostrant-se molt receptiva i cordial amb nosaltres. Va desplegar tota la seva simpatia natural i fins i tot ens va demanar a Josep Julià ia mi que li dediquéssim l'obra. No recordo què li vaig escriure exactament, ja que un s'ha de comportar diligentment ja que tens darrere teu a moltes persones que també esperen conèixer de prop la diva. Entre el nerviosisme, prestar la càmera a un altre perquè fotografiï i la cua, tot esdevé de forma bastant precipitada. Sé que la dedicatòria no serà ocurrent però tampoc era qüestió de recrear-s'hi...

Malgrat això, vaig poder atendre l'aparició dels Pacaminos, que van començar amb "The Highway Patrol", un dels clàssics del sub-estil "Truck Drivin' Music ", les "cançons de camioners" que tant van proliferar durant les dècades dels 1960'i 70'. El tema el va popularitzar Red Simpson, la llegenda d'aquesta classe de country que tant m'excita però que no ha tingut massa repercussió en els últims anys malgrat que alguns artistes han intentat reanimar-lo amb la qualitat que es mereix. Un d'ells, Junior Brown, va realitzar una versió del tema titulada "Highway Patrol", en el seu àlbum "Guit With It" de 1993. Mentre la meva ment passejava per les carreteres americanes i els Truck Stops, un dels músics de Lisa Haley es va dirigir a mi alçant el polze i pronunciant un "very nice!" Per referir-se a meu look. Després de deixar enrere aquesta efímera anècdota, Los Pacaminos, liderats per Paul Young (ídol "Pop" dels 1980'), van interpretar una versió semi-Tex-Mex de "Little Sister", el tema que va fer cèlebre Elvis Presley el 1961 i dècades després reivindicaria Dwight Yoakam, precisament el model que més s'ajustava al meu celebrat look.


La banda es componia d'aquests instruments: dues guitarres elèctriques, acordió, bateria, guitarra acústica, pedal-steel i baix elèctric. La tercera peça va ser "(Hey Baby) Que pasó", d'Augie Meyers i Bill Sheffield. La vaig sentir per primera vegada en el disc "Rio Medina" de Sir Douglas Quintet (1984), una adquisició vital per a qualsevol entusiasta del Tex-Mex. No obstant això, es va fer encara més famosa gràcies a Los Texas Tornados i el seu debut discogràfic en 1990. Una altra perla imprescindible especialment per als fans del Tex-Mex Country com jo.

Després d'una balada i el "Tequila" de The Champs (1958), peça inadequada per a un esdeveniment d'aquesta índole, van restablir el criteri Tex-Mex country amb la cadenciosa i sensual "Little Bit Is Better Than Res", composta per Doug Sahm i pertanyent a l'àlbum "4 Aces" (1996) dels Texas Tornados. Es van allunyar momentàniament dels aires fronterers per introduir-se al Western-Swing amb "Smoke! Smoke! Smoke! (That Cigarette)" i prosseguir per vies que no acabaven de satisfer-me: un mid-tempo Pop-Rock, una balada Tex-Mex Country (possiblement titulada "Shadows on the Life"), el Rock'n'Roll clàssic "I'm Ready" però amb un toc Zydeco de l'acordió, una altra balada country amb gust de Xile i una absolutament "Pop".

Vaig tornar a sentir l'ambient de cantina quan va arribar "Guacamole", la graciosa cançó Tex-Mex Country del cd "Hangin' On By Thread" (1992), inspirada probablement a "Velma From Selma", registrada deu anys abans per Sir Douglas Quintet. Més tard, es va acostar un "vaquer" només per dir-me que em semblava a Dwight Yoakam. A aquestes altures del concert, ja m'havia adonat que alguna cosa no funcionava prou bé i no era la persistència en el meu look sinó la veu ronca del cantant. Afegim-hi un repertori que barrejava sons sense gens d'ADN country i que el conjunt no podia competir amb la qualitat i el "aura" dels Texas Tornados.

Eren ja les dotze menys quart de la nit i jo donava voltes buscant als meus dos companys de viatge. Els últims trets dels Pacaminos em forçaven a això: 1 Blues-Rock de Johnny Guitar Watson, el Rhitmin' & Blues "Ain't Got No Home" (1956) de Clarence "Frogman" Henry, "Wooly Bully" (Sam & The Sham and The Pharaohs, 1965) i el "tret de gràcia": "La Bamba", de Richie Havens ... No és que jo avorrís de tals composicions ja són grans clàssics, però impropis d'un festival d'aquestes característiques, i menys encara per acomiadar-lo. El públic francès va aguantar davant de l'escenari fins l'últim minut, però els aficionats al COUNTRY haguéssim optat per l'actuació d'alguna estrella o grup molt més afí al gènere ...


Dilluns, 1 d'agost

La meva proposta d'aprofitar el dia de tornada a Espanya explorant alguna d'aquestes precioses poblacions medievals de la regió, va sorgir efecte. L'itinerari es va iniciar desviant uns pocs quilòmetres a la dreta per recalar a Saugues. Aquesta localitat forma part del pelegrinatge cap a Santiago de Compostel·la, encara que el motiu del meu interès residia en la llegenda de la "Bèstia de Gévaudan" ...


Explica la història, que entre 1764 i 1767, una monstruosa criatura va devorar a més de cent persones d'aquesta i altres àrees confrontants. Curiosament, només s'acarnissava amb dones i nens. Amb una nació a les portes de la revolució, allò no pertorbar l'opulenta vida del rei Lluís XV, ocupat en els assumptes cortesans i no en alimentar el seu poble famolenc. No obstant això, els atacs i morts de la Bèstia anaven en augment. Els vilatans no van trigar a adonar-se que els militars fracassaven en els seus intents de caçar l'animal, la gola eren majors que les d'un llop, tenia unes enormes urpes afilades i una velocitat i agilitat impressionants. Llavors, el problema ja havia passat a ser tota una qüestió d'Estat. El monarca havia de fer alguna cosa, perquè es mofaven d'ell a l'estranger qüestionant la seva capacitat per posar fi a l'enigma. Va decidir enviar a uns experimentats caçadors des de Normandia, oferint una apetitosa recompensa que es va reforçar amb aportacions econòmiques d'un bisbe, un intendent i un sindicat. Com era d'esperar, nombrosos pagesos i caçadors de tot França es van sumar a la recerca. També de la resta d'Europa. Malgrat els mitjans i esforços, la bèstia seguia actuant. La desesperació va arribar a tal punt, que fins nobles i pagesos de la zona la van prendre amb els gitanos zíngars creient que havien deixat escapar a algun ós ... Potser els tocs "Gypsyes" de fiddle que van sonar al festival fossin reminiscències des del "Més Enllà "dels laments d'aquells gitanos...

Els clergues de la comarca promulgaven que la criatura era un ésser demoníac arribat per castigar als camperols pels seus "pecats". En tant la població continuava sent delmada, arribaven altres caçadors. Van aconseguir capturar un enorme llop que dissecat, maquillat i retocat, va ser conduït davant Lluís XV per a ser exposat en els jardins reials. De passada, tant el monarca com la seva cort, van aprofitar per riure d'aquells temorosos camperols terroritzats per un "simple llop". Però l'assumpte no va concloure aquí i el misteri al voltant del monstruós depredador aniria a més ... Actualment, encara es barregen diferents hipòtesis sobre l'origen d'aquesta criatura a la qual, segons les cròniques, es va donar caça i les seves restes donats al Museu de Ciències Naturals de París. Allà es va conservar el seu esquelet, el d'una espècie de llop de desmesurada grandària, fins a ser destruït en 1830 a causa d'un incendi provocat ... Però, era realment el cos de la Bèstia de Gévaudan? Heus aquí algunes de les teories sobre la naturalesa d'aquest monstre: un llop gegantí, un exemplar amb malformacions congènites, l'híbrid entre llop i una altra espècie (potser la més versemblant), un experiment genètic extraterrestre, un ésser provinent d'una altra dimensió, un Home-Llop ... Hi ha una balada Folk europea anomenada "Reynardine", antigament molt popular a França, sobre la transformació d'ésser humà en animal, que va viatjar als EUA La referenciar al meu interromput assaig sobre les arrels del Country.

Una de les últimes versions s'inclou, sota el títol de "Reynadine" al cd "Genuine Negro Jig" (2010) del grup afroamericà d'Old-Time denominat Carolina Chocolate Drops. En qualsevol cas, "La Bèstia de Gévaudan" no és una mera llegenda sinó que veritablement va existir. La seva història es va recrear en format cinematogràfic amb el film "El Pacte dels Llops" (2001) encara amanint-la amb recursos ficticis. En tota la comarca hi ha referències a la Bèstia, ¡inclòs un pàrquing! I com no, una ruta que segueix els passos de "l'animal". Saugues disposa de "Le Musée Fantastique de la Bête du Gévaudan", on mitjançant una sèrie d'escenografies amb ninots i veu en off, es narra la versió resumida i oficial d'aquells traumàtics esdeveniments. Durant el meu últim any del Festival "Country Rendez-Vous" ja vaig visitar el petit museu al costat de Josep Julià, però en aquesta ocasió li tocava el torn a Glòria. Espero que no li hagi causat malsons ...


El nostre següent destí, baixant rumb als Pirineus, va ser Conques. Visita recomanada! Dono fe. Aquest encantador emplaçament medieval sembla la reproducció arquetípica d'un poble de "conte de fades". Kathy Kallick quedaria ideal vestida de joglar i cantant "You Took M'Away" vagarejant per les artèries del màgic lloc, al cor d'un dels més bonics entorns naturals de la província de Aveyron. Conques pot presumir d'un patrimoni arquitectònic excepcional de l'edat mitjana miraculosament conservat que ens remunta a l'any mil. Des del segle onze, es va erigir com un dels nuclis claus per als pelegrins de Santiago de Compostel·la. S'accedeix pujant una muntanya i dins de la vila emmurallada, a part de la basílica, el monestir i la resta d'edificis medievals, el turista pot gaudir d'una tranquil oferta turística, com establiments on menjar i botiguetes que venen temptadors productes. De tornada a Barcelona, la banda sonora (100% country) del cotxe que ens amenitzava al llarg de tot el viatge, va haver disminuir el seu volum i d'aquesta manera reunir les nostres opinions sobre les actuacions que més ens havien agradat. I coincidim en l'ordre de qualificació dels concerts més rellevants:

1- Bobby Flores.
2- Rhonda Vincent & The Rage.
3- Kathy Kallick Band.
4- The Ranch House Favorites.

Tanya Tucker, la major estrella del festival, va quedar en la cinquena posició ... Però, almenys en el meu cas, el meu criteri estava lligat fonamentalment les dosis de country que aportava cadascú juntament amb el repertori escollit. Sens dubte, tot això unit a la qualitat. Les estupendes facultats vocals de Tanya Tucker, el seu innegable talent i el de la banda, així com, sobretot, el de la resta de grups i artistes nord-americans, estan fora de dubte. Nosaltres només valorem allò que més ens va complaure ... i segurament coincidiria amb l'opinió de la majoria d'aficionats al Country més pur.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada